Bazı Stillerin Dönemi Yoktur! Vintage Tarz

03-12-2021 02:44
Bazı Stillerin Dönemi Yoktur! Vintage Tarz

Yakın geçmişten uzak geçmişe doğru dünyayı etkisi altına almış olan vintage giyim tarzı bizlere kendimizi 20 yıl öncesinin prova odaları aynalarında hayal ettirirken, bazen de 100 yıl öncesinin aynalarında da silüetlerimizi incelememize fırsat veriyor.

Ait oldukları dönemi en iyi şekilde ifade edebilecek ve insanlığın yaşam tarzlarının evrimsel sürecini en iyi şekilde açıklayabilecek niteliği inceleyeceğiz: Moda. Vintage giyim tarzı içerisinde bulunduğu dönemi sonraki dönemlere en güzel şekilde anlatabilecek bir zaman kapsülüne davet ediyor bizleri...

Haute couturelerden özel tasarımlara, hatta ana akım modalardan el yapımı kıyafetlere…
Uğranacak çok fazla durak, tanınması gereken çok fazla isim var.

100 yıl öncesine giderek başladığımızda bir balo salonunda yükselen cazın ritmine ahenkle eşlik eden payetli Gatsby Charleston elbiseleri içerisinde dans edenlere rastlıyoruz. Elbiseleri süsleyen parıltılı takılar gözlerimizi alırken 20`lerin neşeli havasından 30`lara geçiş yapıyoruz. 30`larda Jean Harlow kendisiyle özdeşleşen o ikon elbisesiyle arz-ı endam ediyor. Bu dönemin sokakları arasında biraz daha gezintiye çıktığımızda ise bolero ceketlere, fötr şapkalı beyefendilere, açık topuklu ayakkabılara ve bolca sivri topuklu ayakkabıya gözümüz ilişiyor. Ardından 40`lar ile devam ediyoruz. 2. Dünya Savaşı`nın gölgesinde geçmiş karanlık yıllar moda anlayışlarında da değişimlere neden oluyor. Tıpkı 1. Dünya Savaşı`nın ağır etkilerinden sonra insanların artık tek isteklerinin modaya ve eğlenceye yönelmek olması gibi 40`lı yıllarda da benzer sonuçlara rastlıyoruz.

50`leri incelemeye James Dean`in o anlam dolu, sıcak bakışlarıyla başlıyoruz. Tıpkı 11 Grammy ödüllü sanatçı Taylor Swift`in de Style`ında bahsettiği gibi modası hiç geçmeyen kırmızı dudaklar ve inciler 50`lerin sembolleri olarak hafızalarımızda yer ediniyor. James Dean adıyla bütünleşen o ilham verici tarzı, beyaz tişörtü ve deri ceketi içerisinde rehberlik ediyor bizlere ve 60`lara büyüleyici bir geçiş yapıyoruz. 60`lar denilince akla ilk gelen isimlerden olan Twiggy`nin karakteristik ve bir o kadar da eğlenceli, renklerle donanmış ve hatta sanki Andy Warhol`un paletinden meydana gelmişçesine renkli stilini izleme fırsatı buluyoruz. David Bowie`nin Andy Warhol tınıları yavaş yavaş etrafı sararken Warhol`un Marilyn Monroe tabloları da bizlere görsel bir şölen sunuyor. Yavaş yavaş bu renkli atmosferden ayrılıp bohem şıklığın zirvesi 70`lere geçiş yapıyoruz. Burada bol bol jean, ipek eşarplar ve topuklu ayakkabılar ile karşılaşıyoruz.80`lerin hareketli ve enerjik havasına geçişte Olivia Newton bizlere payetli elbisesiyle tüm 80`lere damgasını vuran parti şıklığının bir özetini sunuyor. Bu dönemin enerjik partilerinde vatkalara, altın zincirlere, stilettolara gülümseyen birer bakış attıktan sonra 90`lara geçmek üzere partiden ayrılıyoruz. 90`larda Tyria Banks o ikonik 90`lar jean görünümüyle karşımıza çıkıyor. Pazen gömlekler desenleriyle cıvıldarken oversize kıyafetler stillere farklı bakış açıları katıyor.

Oversize ve grunge kavramlarının belki de en eşsiz temsili , Kurt Cobain de gitarıyla bu yolculuğumuzda bizlere eşlik ediyor. 2000`lere geçişte ise döneme damga vuran o ikonla yollarımız kesişiyor: Britney Spears. Kadife eşofmanları, düşük bel jeanlari, ışıl ışıl tarzı ile benzeri olmayan stillerin ismi... 2000`lerin rahat-şık tarzına göz atarken David Beckham`ın bol pantolonları ile harika bir uyum içerisinde olan kaykaycı stili bizlere dönemin en ünlü isimlerinden biri ile stil yolculuğumuzu sonlandırma şansı veriyor. Stil yolculuğumuz burada sona ererken nostaljinin sürekliliğine ve hep bizimle olmasına minnettarlık duyarak ayrılıyoruz...

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.