Tüm Zamanların En İkonik Tasarımcısı Gabrielle Chanel’e Kısa Bir Bakış

03-12-2021 02:48
Tüm Zamanların En İkonik Tasarımcısı Gabrielle Chanel’e Kısa Bir Bakış
1900`lerin devrimci stilisti, tüm zamanların en güçlü ikonu...

"Time’ın: Yüzyılın En Önemli 100 Kişisi” listesinde yer almış tek moda tasarımcısı.

1883 yılının 19 Ağustos`unda Saumur, Fransa`da dünyaya geldi Gabrielle Bonheur Chanel. Annesini erken yaşta kaybetti ve sokak satıcılığı yapan babası tarafından terk edildi. Çok uzun yıllar rahibeler ile birlikte yaşadı. Kederli ve zorlu geçen çocukluğu onu yıldırmadı. Yüksek duvarlar ve katı kurallar ile çevrilmiş bir manastırın ortasında tüm bu melankoliye karşı dik duracak bir ikon yükseliyordu.

18 yaşına geldiğinde bulunduğu yerden ayrılmıştı ve hayatını yaşamaya kararlıydı. Satış danışmanı asistanlığı, şarkıcılık gibi meslekler yaptı. Söylentilere göre "Coco” şarkıcılık yaptığı yıllarda kullandığı sahne adıydı. Şarkıcılık yaptığı mekanlarda dönemin önde gelen isimleriyle tanışma fırsatı yakalamıştı. Étienne de Balsan moda dendiği zaman dönemin en bilinen simalarından biriydi ve Coco Chanel ile 6 yıllık ilişkisinin ardından Étienne, Coco Chanel için gerekli maddi destekleri sağlayan kişi olmuştu.

Chanel`in Yükselişi

Chanel`in yeteneği kısa süre içerisinde dedikodulara sebep olmuştu bile. Coco Chanel`in tasarımları artık daha çok dikkat çekiyordu. 1916`da ilk mağazasını açmıştı. Coco Chanel`in bu hızlı yükselişi, öne çıkışı o dönemin geleneksel moda anlayışlarına zıt görüşlerinden ileri geliyordu. Tasarlandığı dönemden beri dünyada en çok kopyalanan çanta onun tasarımı olan Chanel 2.55 idi.

2. Dünya Savaşı sırasında Gabrielle Chanel moda sahnesinden çekilmek zorunda kaldı. Fakat 1954 yılında tekrar hızlı bir dönüş yapmayı başarmıştı. Bu dönemin eleştirmenleri Chanel`in geri dönüşüne umutlu gözlerle bakmıyorlardı. Fakat Chanel tüm bu beklentileri tersine çevirecek o hamlesini yaptı. İkonik örme takımını piyasaya sürdü ve bu takımın ilk hayranı dönemin First Lady`si Jackie Kennedy idi. Jackie Kennedy, kocasının öldürüldüğü gün Chanel imzalı pembe, örme bir takım giyiyordu. Jackie filminde Jacqueline Kennedy`i canlandıran Natalie Portman`ın filmdeki o ikonik görüntüsünden de hatırlayacağınız üzere bu takımların etkileyiciliği, feminenliği ve gizemi günümüzde bile geçerliliğini korumakta.

Zarafetten Yükselen Disiplin

Chanel markasını tamamen zarafet üzerine inşa etmişti. Küçük siyah elbise, ikonik No.5 parfümü, tüvit takımlar, çantalar... Chanel dönemin gelenekselliğine karşı çıkarken bunu takıları o zamana kadar benzeri görülmemiş biçimlerde kullanarak yapıyordu. Bu, dönemin moda anlayışları için çok önemli bir yenilikti. Moda endüstrisine büyük incileri ve büyük parlak taşlı takıları entegre etmeyi sağlamıştı. Chanel`in klasik tüvit takımı hiç şüphe yok ki onun en çok tanınırlığını sağlayan tasarımlarından biriydi. Tüvitin kadın kıyafetlerinde kullanılması da yine Chanel tarafından gerçekleştirilen bir yenilikti. Örmeler, düğmeler, süslemeler bu takımlara daha fazla feminenlik katan ve Chanel`in o kullanmayı çok sevdiği aksesuar işinin en önemli detaylarıydı. Jackie Kennedy, Kate Middleton, Barbara Walters gibi isimlerin de favori parçalarındandı.

"Yeri doldurulamaz olmak için her zaman farklı olmak gerekir.”

Channel, 1971 yılının 10 Ocak günü, Paris`te 87 yaşında hayata gözlerini yumdu. Hayatını doyasıya yaşamak arzusu içerisinde olan Coco Channel bunu başarmıştı. Modayı yeniden şekillendirmiş ve kadın bedeninin nasıl giydirileceğini gözler önüne sermişti.

Chanel`in markadan ayrılışından sonra da onun stil kodları ile marka bugün bile dünya devlerinden biri olmayı başarıyor.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.